Liggande logotyp för Immanuelskyrkan

Publicerad:

Nyårshälsning från Monica och Basil i Sydafrika

Nedan hittar du en hälsning från Monica som leder Place of Restoration/Give a Child a Family. En verksamhet i Sydafrika, och numea södra afrika, som vi länge haft kontakt med och stöttat.

Monica och Basil Woodhouse

Monica har bott nästa hela sitt liv i Sydafrika, men, som du ser i texten nedan, behållit det svenska språket imponerande väl.


Våra Kära Vänner

Ja det är sista streckan för året och snart blir det 2023, och maratonen för 2022, är över. Det känns lite som att man inte glider över utan snubblar över till nya året, både att året har gått så fort, och att alla verkar att ta in all den tid dom förlorade under Corona tiden 2020, 2021... Tre tuffa år ligger bakom, och vi är tacksamma att vi har en Gud som är ankaret, när båten vacklar och det stormar runt omkring. Just när man tror att man kan komma upp och andas, så slås man ner igen med en annan kris, så har det varit och ser att stressenhar tagit ut sitt. Att säga vi är tacksamma för liv, familj, jobb, och vänner går inte att underskatas, minst sagt. Nu får vi vänja oss med den nya normen, med strömavbrott i 8-10 timmar på en dag, vatten brist, jobba hemifrån, och en hel del annat med väder och politisk spänd klimat...

Tretio år

Tretio år har nu kommit och gått men vilken härlig helg det var med mycket goda människor som kom och berättade var POR/GCF har betyt för dom. Många har skrivit om deras minnen över 30 åren, det kan ni läsa om på vår hemsida www.gcf.org.za Våra gäster som kom längre ifrån typ Sverige, Johannesburg, Qherbera, Durban, Kenya. Efter en härligmorgon bön med Afrika stämmor, och välkommanden, fick dom besöka familjerna som är jour familjer, för våra bebisar, (som vi längre inte ta in på centret) och foster familjer som tar hand om barnen som sina egna för en längre tid även livslång. Års möte och träff med styrelsen, på fredagen, sen på lördag var det fest och lek för barnen i alla barnhemmen på kusten, ungefär 430. På kvällen blev det en liten grill fest och tacksägelse möte, som avslutning. Mycket information om både dom sista åren och fram tiden – vi har haft ett svenskt webinarium om vårt år 2022 som ni kan lyssna in på hemsidan också.

Våld mot barn och kvinnor

Sydafrika har en värre epidemi än något virus...och det är våld mot barn och kvinnor - jag kan ge grymma statisk på det men det är inte varför jag vill lyfta denna fråga... det är att vi fick den äran att presentera en rapport till den Afrikanska Unionen, i Lesotho just on våld mot barn, vi var 10 st av vilket 2 var barn och tillsammans med Centre for Child Law, Equal Education Law Centre, Rädda Barnen, och medlemmar ifrån SANCRC – Sydafrikanska barnrättskoalitionen. (koalitionen var ett resultat av Sverige besöket som vi gjorde April 2019, ni som minns det en blixt visit på 3 dagar där vi hade 14 st medlemmar ifrån olika delar och organisationer plus statliga representanter här ifrån sydafrika att lära oss av er i Sverige) Vi fick tid att presentera vår rapport ansikte mot ansikte. Jag har än inte fattat hur fantastiskt det var. Efter 3 minuters rapport så var det tyst en stund... men så frågar dom mig, ”Om Regeringen inte lyssnar på er, vad vill du att vi säger till er regering, och vad vill ni att dom ska göra?” Wow vilken fråga, och vi kunde svara direkt. Dom bjöd in oss att komma tillbaka i Februari 2023 när regeringen ger sin rapport till Unionen. Vilken dröm blev uppfylld 30 år in i arbetet mot våld bekämpning för barn och kvinnor. Vi behöver öka sattsningen på familjer – stabilisera familjer, för det kommer att förebygga mycket utav var vi ser. Här har vi en stor roll att statsa -men behöver all stöd – för människor att förstå att det är svårt att visa påverkan när man jobbar förebyggande, men vi ger inte upp för att det kan inte vara ”BUSINESS AS USUAL” ”AFFÄRER SOM VANLIGT”.

Familjen

I år har vi bara varit 10 som firade jul tillsammans med barn och barnbarnen, resten är runt i världen – Laura har kommit tillbaka till Kusten, hon blev erbjuden en mycket fin post i en skola här och kännde att hon ville vara närmare hem och oss, två av hennes barn är i Nya Zealand, hennes pojke är med henne här. Sonja hon har fått en pojke till ( då blev det 16 stycken barnbarn i år) och har händerna fullt med 4 små pojkar, hon och hennes man är pastorer i en församling här i Margate. Sen har vi Monique i Kapstaden, Wendy har flyttat tillbaka till guld staden Johannesburg igen med sin son, Sne har också fått en pojke (så hon har en tjej och en kille) och bor i Durban med sin familj, Ntombi har fått fullfölja hennes dröm att vara i Syd Korea, och är lärare där, stor trivs. Heidi och Emanuel bor i Skärstad och har 3 pojkar engagerade i församlingen där och Emmanuel är ute på olika evangelisations resor, Heidi trivs med sitt jobb på universitetet. Dom kom ut några veckor i år och det var roligt att umgås här. Brenda och Joel dom är i Stockholm, Brenda har företag och Joel jobbar på och både läser vidare och jobbar som läkare, kirurg och många andra fina titlar efter hans namn. Dom har tre fina barn, två tjejer och en kille, och svårt att vara så långt ifrån varann. Basil mår bra det är knäna nu som måste opereras, men det blir ett tag tills dess.

Vi är så tacksamma för ert fortsatta stöd, både i bön och ekonomi, mycket uppskattat. Alltid roligt att höra ifrån er också. Gud är full av nåd och barmhärtighet.

Etiketter

Dela sida

Fler nyheter

23 mars 2023 | 06:52

Vi söker barnledare

Svart pil till höger
9 mars 2023 | 17:37

Bussresa för daglediga till Vadstena och Tåkern

Svart pil till höger
6 mars 2023 | 16:33

Hildas söker timmis

Svart pil till höger
27 februari 2023 | 13:18

Senaste nytt från SAT-7

Svart pil till höger
27 februari 2023 | 09:03

Feriepraktik i sommar

Svart pil till höger