Liggande logotyp för Immanuelskyrkan

Publicerad:

Barn och nattvard

På söndag, 13 oktober, kommer vi fira Gudstjänst tillsammans alla generationer. I den gudstjänsten kommer vi fira nattvard. En barnkör kommer medverka och vi som planerar gudstjänsten försöker vinnlägga oss om att alla åldrar ska känna sig hemma.

Du/ni som tar med ett barn till den gudstjänsten bestämmer om du/ni vill att barnet tar emot nattvardsgåvorna eller ej.

Om ni är två föräldrar är det klokt att prata igenom detta innan gudstjänsten, både själva som vuxna och tillsammans med barnet. Är du ensam förälder är det klokt att tänka igenom innan och prata med barnet.

Såhär skriver vi om Nattvarden i vår församlingsordning

Nattvarden (som också kan kallas Herrens måltid, eukaristi, brödsbrytelse, mässa eller kommunion) firas regelbundet i mindre och större samlingar. Det är en mötesplats mellan Jesus Kristus och ett folk på väg, och alla är inbjudna att vara med. I måltiden lyfts flera motiv: förbundet mellan Gud och människor, Kristi offer för vår skull, inbjudan till självprövning och upprättelse, framtidshopp och tacksägelse för Guds kärlek och gåvor. Vi delar nattvard i väntan på Jesu återkomst till jorden och tänker att vi delar måltiden med kristna i hela vår värld och i alla tider. Lär mer i Bibeln. Första Korinthierbrevet 11:23-27

Olika kyrkor tänker olika och flera kyrkor har ändrat sig under årens gång. Kopplingen mellan tro, dop och nattvard, eller snarare ordning för de tre, ser helt enkelt olika ut.

Frikyrkorörelsen bildades i Sverige i mitten av 1800-talet bland annat som en reaktion på vad man uppfattade som felaktigheten att nattvarden i Svenska kyrkan firades även av människor som inte var personligt troende på Jesus.

I baptistiska församlingar, som vår, fick endast troendedöpta delta i nattvardsfirandet. Mycket har förändrats sedan dess. Men frågan kvarstår: I vilken ordning skall tro, nattvard och dop förekomma?

I vår församling, och i många andra församlingar, har vi gått från den traditionella ordningen med tro – dop – nattvard till tro – nattvard – dop. Alltså att även icke döpta välkomnas att delta i nattvardsfirandet.

Vi menar att Bibeln säger att tron ska föregå dopet, men vi tror inte att dopet måste föregå nattvarden.

I vilken ordning har du själv tagit emot tron, dopet och nattvarden? Vad är din erfarenhet – hur verkar Gud? Varför gör vi alltid ”roliga saker” när barnen är med – varför har vi så svårt att dela heliga ögonblick med barnen? Hur kan vi bli bättre på det?

Får barn ta emot nattvard?

Vi menar att svaret på den frågan är ja! Därför kommer vi fira nattvard 13 oktober när alla generationer firar gudstjänst tillsammans. Vi tvingar inte barnen att gå fram och vi nekar inte heller barnen att få delta i Jesu festmåltid.

Vi bjuder in till nattvard med orden ”du som vill söka dig närmare Jesus är välkommen att ta emot gåvorna”. Det sökande sker från olika utgångspunkter. Fokus ligger inte på vårt läge i livet, vår tro eller våra tvivel. Fokus ligger på att vi vill söka oss närmare Jesus.

För barnen kan det vara en lite märklig formulering. Kanske vore det bättre att säga ”du som vill vara kompis med Jesus är välkommen att ta emot brödet och vinet”

Men förstår barnen?

Varken barn eller vuxna förstår helt och hållet nattvardens innebörd. Vad menade Jesus egentligen när han sa ”detta är min kropp”? Det vi kan förstå är att vi genom att ta emot brödet och vinet säger till Jesus ”jag vill ta emot dig”. Om barnen vill delta i nattvarden så bör de få göra det, sedan får förståelsen växa med tiden. Om Guds rike på ett speciellt sätt tillhör barnen, varför skulle de då inte få delta i den måltid som symboliserar festen i Guds rike? Om Jesus sa ”låt barnen komma till mig”, varför skulle vi då hindra barnen från att delta i nattvarden om de vill?

Frivilligt och i egen takt

Nattvarden måste få vara något som man får tid att vänja sig vid, låt barnen få delta i firandet i sin egen takt. Kanske vill de bara få stå tillsammans med dig som förälder i nattvardskön, kanske vill de bara ta emot brödet och inte vinet. Vill de delta får de delta, vill de inte delta finns det fler tillfällen framöver, var lugn.

Etiketter

Dela sida

Fler nyheter

21 augusti 2024 | 11:23

Ny

Svart pil till höger
4 juni 2024 | 11:40

IMK Konfa 24/25

Svart pil till höger
22 mars 2024 | 17:25

Dags för läger!

Svart pil till höger
5 mars 2024 | 11:56

Hemmakvällar vecka 16

Svart pil till höger