Liggande logotyp för Immanuelskyrkan

Publicerad:

Årsmöte 2025

Vi tackar Gud för det år som gått och tar ut riktningen för det kommande året.

På årsmötet väljs ledare till olika funktioner, vi antar en budget och en hel del andra beslut fattas.

I år har vi årsmöte på en lördag. Det kommer finnas ledarledda aktiviteter på plan två för alla barn.

9.30 finns det kaffe. Själva årsmötet börjar 10.00. Sluttiden är ungefärlig. Det då ju inte veta eftersom det beror på hur mycket vi samtalar med varandra.

Lunchen beställer vi från restaurang Kraka på Universitetet. För att vi ska beställa lagom mycket lunch behöver du anmäla dig. 50 kronor för barn upp till 12 år och 100 för oss som är äldre än så. Lunchen blir vegetarisk för alla.

Amälan senast 12 mars för dig som vill ha lunch.

Hur går ett årsmöte till?

Om något är otydligt så går det snabbast att kolla med den du sitter bredvid. Om han eller hon inte kan förklara så räck upp handen och be den som håller i mötet att förklara. I en demokrati är det viktigt att alla hänger med på vad som händer.

I normalfall går en punkt på årsmötet till såhär:

Ordförande säger ”nu är vi på punkt xx. Jag lämnar över till nn som är föredragande”.

Den som är föredragande gör en föredragning. Det kan vara valberedningen, kassören, föreståndaren eller någon annan. I slutet på fördragningen presenterar den föredragande församlingsledningens förslag till beslut.

Därefter lämnar ordförande ordet fritt. Här kan du begära ordet för att ställa en fråga eller göra ett påstående. Du kan också lägga förslag till beslut eller yrka bifall/avslag på tidigare lagda förslag.

Man svarar alltid ja

När alla som vill säga något har gjort det frågar ordförand ”är vi redo att gå till beslut?”

Då svarar oftast alla ”ja”

Därefter frågar ordförande ”någon däremot?” alltså om det finns någon som inte tycker att vi är redo att gå till belsut. Om du inte tycker att vi är redo att gå till beslut så svarar du ”ja” på den frågan.

När vi är framme vid att fatta beslut så kommer det sannolikt oftast bara finnas ett förslag. Då frågar ordförande ”är det årsmötets mening att…..?

Om du vill det så svarar du ”ja”

Därefter frågar ordförnade ”någon däremot?” och om du egentligen ville rösta nej på den föregående frågan är det istället nu du svarar ”ja”.

Ordförande lyssnar efter vilken ”ja-kör” som hade flest röster och säger därefter

”jag finner att vi beslutat att…..”

Om du tycker att ordförande hörde fel så säger du lite högre än vad som är bekvämt ”votering”. Det innebär att du vill att vi röstar en gång till. Omgång två blir det handuppräckning. Och ordförande besdömer rösterna genom att titta. Om du tycker att ordförande gör en felaktig bedömning även denna gång så får du återigen säga ”votering”. Då blir det rösträkning och rösträknarna vi väljer i början av mötet aktiveras. Återigen handuppräckning men denna gång får man hålla handen uppe lite längre så att rösträknarna hinner räkna.

Justeringspesonerna har till uppgift att justera protokollet tillsammans med ordförande. Det betyder att de läser igenom protokollet som sekreteraren skrivit och ser så att det stämmer med hur de uppattat årsmötet.

Vem får tala när?

När man vill säga något så går man fram å sätter sig på främsta raden. Då får vi en så kallad ”talarlista”. Man sätter sig helt enkelt sist i kön. Därefter talar vi i tur och ordning.

Följande bryter talarlistan

  • Profetiskt tilltal är viktigt för oss men ska prövas. Våga vara frimodig, vi tror och ber att Gud leder alla våra beslut!
  • Sakupplysning får bara vara ett faktum som glömts bort eller blivit fel. Poängen är att slippa en diskussion som bygger på en felaktig grund. Om du lämnar en sakupplysning får du inte argumentera eller lämna nya förslag.
  • Replik är en variant på sakupplysning som bara får användas för att rätta till vad någon sagt i talarstolen om dig eller om vad du sagt. Repliken ska vara kort och bara handla om det som sagts om dig. Det är ordförande som avgör om du får replik.
  • Ordningsfråga handlar om hur mötet ska gå till. Det vanligaste är att någon föreslår en paus eller att införa begränsad talartid. Om det blir för många som säger samma sak kan du även föreslå ”streck i debatten”. Då får alla som vill anmäla nya förslag eller begära ordet. Sen sätter ordförande streck och då kan inga nya förslag eller nya talare anmälas i just den frågan. När talarlistan är slut går man direkt till beslut.

Förslag på föredragninslista

För att det ska vara begripligt för alla så är denna föredragninslista kommenterad/förklarad. Så snart det finns handlingar till någon punkt läggs dessa in i föredragningslistan.

1 Inledning och bön

Vi sjunger en sång

Församingens ordförande hälsar välkommen

2 o 3 Val av presidium, handling HÄR Word, 29 kB.

Presidium betyder mötesfunktionärer. Alltså de personer som leder mötet (ordförande), skriver protokoll (sekreterare), justerar protokollet (justergspersoner) och vid behov agerar rösträknare. Så snart presidiet är valt lämnar församlingens ordförande över ordförandeklubban till den person årsmötet valt att leda mötet.

4 Fastställande av dagordning

Den dagordning du nu läser är ett förslag från församlingsledinngen. Sådant försmlaingslendingen anser att vi bör hantera under årmsötet. För att ge alla möjlihget att tycka till om dagordningen beslutar vi om den tillsammans.

5 Årsmötets stadgeenliga utlysning

Våra stadgar är våra spelregler. Där i står en hel del om hur församlingen fungerar och leds. Det står bland annat en hel del om årsmötet och i hur långt innan mötet församlingsledningen ska offentliggöra tid och plats.

6 Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2024
Handling HÄR Pdf, 147 kB.

På denna punkt går vi igenom vad vi gjorde under 2024.

7 Ekonomisk redovisning

Någon i församlingens kassörsgrupp presenterar hur försmalingens ekonomi blev 2024. Handling HÄR Pdf, 82 kB.

På denna punkt fattas inget beslut. Det kommer på punkt 9.

8 Föredragande av revisionsberättelsen

Revisorerna går igenom revisionsberättelsen. Funderar du på vad revisorernas uppgift i en ideell förening är så finns det bra svar om du googlar.

På denna punkt fattas inget beslut. Revionberättelsen påverkar besltuet på punkt 10.

9 Fastställande av resultat- och balansräkningen

Här beslutar vi kort och gott att fastställa resultat- och balansräkinngen.

10 Beslut om ansvarsfrihet för församlingsledningen

Om du funderar på vad ansvarsfrihet betyder så är det ett hett tips att googla.

11 Rapport från fastighetsbolaget

Vi äger ett fastighetsbolag, IMK Fastighet AB, som är en egen juridisk person. Vi tar ansvar för verksmaheten bland annat genom att vara en aktiv valberedning och på det sättet säkerställa att bolaget har en bra styrelse. Då detta är en informationspunkt kommer vi sannolikt bara besluta att ta informationen till protokollet.

12 Avtackning

Vi är många i försmlaingen som gör viktiga insatser under året. Förhoppningvsis blir alla tackade i något ofrum. På årsmötet avtackar vi personer som kliver av som församlingsledare eller som ordförane i råd.

13 Samtal

Innan lunch kommer vi ha ett samtal i mindre grupper om frågor som rör hur människor kommer till tro på Jesus. Hur var din egen väg till tro? När bekände du Jesus som Herre för första gången? Hur tror du att din grannes väg kommer se ut?

Lunch

14 Verksamhetsplan 2025

Handling HÄR Pdf, 4 MB.

Vi fastställer övergripande riktning. Mycket av ansvaret för verksmaheterna i försmlaingen ligger hos våra verksmahetsråd. Deras verksmahetsplaner fastställer vi inte.

15 Fastställande av budget för verksamhetsåret 2025
Handling HÄR Pdf, 43 kB.

Budget betyder plan för ekonomin under året. Alltså hur mycket pengar vi får in och hur mycket pengar vi gör av med.

16 Val
Handling HÄR Word, 29 kB.

På årsmötet väljer vi många människor till olika funktioner. De flesta som har uppdrag i församlingen väljs dock inte på årsmötet.

Innan vi väljer ordförande, försmalingsledare och förtroendegrupp kommer de som förslås lämna kyrksalen så att det är så enkelt som möjligt för alla närvarande att ställa frågor till valberedningen rörande förslagen.

Däreter väljer vi

16:1 Val av ordförande

16:2 Val av församlingsledning

16:3 Val av förtroendegruppen

16:4 Val av revisorer och revisorssuppleanter – detta beslut kommer tas senare under våren.

16.5 Val av sekreterare till församlingsmöten

16:6 Val av församlingens verksamhetsråd

16:7 Val av stödfunktioner

16:8 Val av extern representation

16: 9 Val avseende fördelning av firmateckningsrätt samt rätt att hantera Baptistförsamlingen Immanuels (875000-4502) olika konton.

16.10 Val av valberedning

17 Presentera utkast på uppdragsbeskrivning för eventgruppen. Handling HÄR Word, 19 kB.

18 Beslut “Ge för Livet" medlemskap

Inom vår rörelse, Evangeliska frikyrkan, finns en secoundhand kedja som heter Ge för livet. Ge för livet har två butiker i Örebro. Under senaste året har strukturen för Ge för livet setts över och det är möjligt för oss som försmlaing att bli medlem. Genom ett medlemmskap blir det tydligt att det är våra butiker och vi får möjlighet att påverka på olika sätt.

19 Hälsningar

Hälsningar på ett årsmöte är olika organisationeras sätt att säga ”Hej, vi är glada att vi är kompisar” till varandra. Som församling finns vi i nära relation till många andra organisationer och gläds åt att de även på formell väg ger uttryck för att de vill oss och vi dom.

20 Övriga frågor

20.1 Återkoppling storsamtal om delaktighet 23 nov 2024

20.2 Barnsäkerhetspolicy. Handling HÄR Word, 3 MB.

20.3 ....

21 Avslutning

Etiketter

Dela sida

Fler nyheter

27 februari 2025 | 17:00

Feriepraktik i sommar

Svart pil till höger
30 januari 2025 | 11:16

Engagera dig om du vill

Svart pil till höger
16 januari 2025 | 12:00

Ekumeniska bönevecka

Svart pil till höger
13 december 2024 | 10:43

Insight november 2024

Svart pil till höger