Liggande logotyp för Immanuelskyrkan

Publicerad:

Tips kring trons intellektuella bearbetning

Vårterminens första predikoserie tar upp fyra trådar som tillsammans hjälper tron bära genom hela livet. Söndagen den 15 janauri var temat att tron behöver intellektuell bearbetning.

För att ge input till våra fortsatta funderingar och samtal kring detta ämne följer här en lista med tips på fördjupat läsande och lyssnande. Det är bara att hugga in!

Unbelievable - en podcast och en Youtubekanal som drivs av journalisten Justin Brierly. Här samtalar han med ateister, skeptiker, experter och alla möjliga troende från olika religioner i både skarpa och inkännande samtal. En riktig guldgruva!

Jag tror för att förstå. Pekka Mellergård
En riktigt bra bok som sannolikt många kommer att uppskatta. Om hur läkaren Pekka bytte spår mitt livet och återvann sin barndoms tro. I den här boken formulerar han sitt personliga vittnesbörd, kopplar samman det med naturvetenskaplig och humanistisk bildning och ger en teologisk översikt till den som är intresserad av livets stora frågor.

Biologos är en webbsida där framstående teologer samverkar med forskare i naturvetenskapens främsta led. Artiklar, podcasts och videor. Här finns mycket bra!

Guds språk. När vetenskapen möter tron. Francis Collins.
Författaren var länge ateist, och nyfikenheten drev honom till vetenskapen. Och han upptäckte att tron på Gud är förenlig med vetenskapen. På 1990-talet blev han utsedd att leda den grupp forskare som skulle kartlägga det mänskliga genomet, alltså beskriva hela människans arvsmassa i detalj. I den här boken berättar han om sig själv, sin tro och sina erfarenheter, och om de slutsatser han drar av sin forskning. 

Gud & sånt. Fredrik Wenell m.fl.
I den här boken besvaras frågor av fem erfarna personer som har lång erfarenhet av ungdomars funderingar. Hur och vad svarar man på frågor som: Är Bibeln sann? Vem är jag? Vad gör jag med min klimatångest? Varför finns det så mycket våld i Bibeln?

Skeptikerns guide till Jesus del 1. Stefan Gustavsson.
En lättläst men ändå riktigt bra genomgång av vad vi egentligen kan veta om Jesus, vilka källor vi har tillgång till och hur vi kan bedöma deras trovärdighet. Varifrån kommer informationen om Jesus och håller den måttet? 

Skeptikerns guide till Jesus del 2. Stefan Gustavsson. 
En precis lika lättläst och samtidigt djuplodande bok om att söka svar på vad vi, på riktigt, kan veta om Jesus och om vad han egentligen påstod om sig själv. 

Brev från en skeptiker. Greg och Edward Boyd.
Den skeptiske Edward och hans son Greg diskuterar per korrespondens om kristendom, kyrka, ondska, helvete och en rad andra kniviga ämnen och frågor.

En liten handbok om de vanligaste argumenten för och emot kristen tro. Tobias Sunnerdahl.
Boken är exakt vad titeln säger. 

Etiketter

Dela sida

Fler nyheter

22 mars 2024 | 17:25

Dags för läger!

Svart pil till höger
22 mars 2024 | 16:17

Vi söker pastor med ansvar för ungdomsverksamheten

Svart pil till höger
5 mars 2024 | 11:56

Hemmakvällar vecka 16

Svart pil till höger
1 mars 2024 | 08:48

Veckomail

Svart pil till höger
28 februari 2024 | 10:22

Tidning från SAT-7

Svart pil till höger