Liggande logotyp för Immanuelskyrkan

Publicerad:

Predikan nyårsafton

Missade du gudstjäsnten på nyårsafton. Här nedan hittar du den repdikan Urban Arvidsson höll.

Ett nytt år är i antågande, om några timmar är 2023 förbi och 2024 tar sin början, en del av oss kanske är förväntansfulla på att fira in det nya året tillsammans med vänner medan andra känner sig lite nedstämda och stressade över att ännu ett år passerat.

Frågan är om vi ska titta bakåt eller framåt? Ska vi vara ekonomer och tänka bokslut eller budget? Eller ska vi göra både ock?

Jag tänker att nyårsafton både är en dag att reflektera över det som varit och en dag att se fram emot det som ska komma. En dag då vi kan summera året som varit samtidigt som vi blickar framåt mot ett nytt.

Tänk att vi som människor har möjligheten, förmågan att både se framåt, i det som vi kallar hopp och drömmar, samtidigt som vi kan se bakåt på det som varit i vårt liv. Det är faktiskt fascinerande när man tänker på det.

Minnen ska man ta på allvar, drömmar är segel men minnen är roder, dom har med vägen in i framtiden att göra. Dom är som ansatsen till ett hopp, som att man behöver backa några steg för att kunna ta hoppet in i framtiden. Drömmarna har en viktig funktion, som nåt att sträcka sig och växa mot medan minnena hanterar det liv som blev.Tomas Sjödin

När vi tänker på året som gått kanske vi minns stunderna av glädje, lycka och tacksamhet, de där vackra stunderna vi fick uppleva. Vad var det bästa som hände dig under 2023? Vad var roligaste? Vilka insikter har du fått? Och vad är du mest tacksam för och finns det något som du är extra stolt över?

Men vi kan också minnas prövningarna vi mött under året. Misstagen vi begick, det där jobbiga och svåra som verkligen prövade oss. Saker som kanske höll oss vakna på nätterna. Vilka bottennapp, sorger och misslyckanden drabbade dig under 2023?

Tänker att det är viktigt att vi tar med oss både det goda och det svåra när vi reflekterar över det gångna året. Så frågan är vilka lärdomar och erfarenheter du tar med dig in i det nya året?

Om några timmar går vi in i ett nytt kalenderår och trots att det egentligen inte är någon större skillnad imorgon mot hur det är idag kan vi se det som en möjlighet. Ett tillfälle att vända blad och börja om. Så vad ser du fram emot? Vad drömmer du om? Vad vill du göra annorlunda, minska på eller rentav sluta med för att ge plats för det som du egentligen önskar. Och vad vill du särskilt be Gud om hjälp i?

Matematik är inte min starka sida, men något jag lärt mig är att livet handlar mycket om att lägga till och att dra ifrån. Och jag tror att Gud vill hjälpa oss med detta.

Vet inte hur många av er som har något nyårslöfte, men jag tänker att nyårslöften kan vara en bra sak. (Personligen tänkte jag ha som nyårslöfte att inte äta någon semla förräns fettisdagen). Att liksom få försäkra omgivningen och sig själv om att man ska åstadkomma någon slags förändring i sitt liv. Man får liksom en spark i baken att faktiskt göra det som man tänkt och planerat länge. Å andra sidan kan man ju fundera på varför man väntat till nu? Varför gjorde jag inget igår, förra veckan eller förra månaden? Man kanske till och med har väntat sedan slutet av januari då nyårslöftet sprack.

Har du något bra nyårslöfte eller kan det vara så att det är läge att ge något slags löfte till Jesus inför 2024?

Tror också att det är viktigt att vi är medvetna om att vi lever i en ständig förändring. Att vi förändras med tiden, att vi ändrar uppfattningar, utvecklar och byter ståndpunkter osv… Visst det kanske inte alltid syns och inte heller att det märks. Men en sak är nog ganska säker, att vi förändras varje dag som går. Men frågan är nog mer, hur vi förändras. Går det åt rätt håll, eller växer vi åt fel håll?

Våra känslor, tankar och omständigheter kan skifta från den ena dagen till den andra, men Jesus är hela tiden densamme. Vi förändras men så är det inte med Jesus, han förblir densamme. Han påverkas inte av vårt humör, våra omständigheter eller vår bakgrund och historia.

Jesus kristus är densamme i går, i dag och i evighet.Hebreerbrevet 13:8

Nytt år, samma Jesus och jag tänker att vi så här på nyårsafton kan vi lyfta blicken, likt David i psalm 121 och fråga oss vad och vem vi ytterst kan lita på när dagar och år skiftar, när lyckan kommer och lyckan går.

Jag ser upp emot bergen, varifrån ska min hjälp komma?Psaltaren 121:1

Tänker att Jesu tidlösa och oföränderliga natur har flera betydelser för oss.

Jesus som är, är i nuet, där jag är och i det som jag står i. Jesus går bredvid mig. Han som var, är mitt förflutna. Min historia behöver inte vara stängd eller skriven i sten, utan kan med Guds hjälp betraktas ur ett annat perspektiv. Jesus vandrar bakom mig. Han som kommer, är också i min framtid. Den må vara oviss, men han möter mig även i den. Jesus går före mig.Christoffer Abrahamsson

Jesus förändras inte i sin kärlek och nåd gentemot oss, han är alltid redo att förlåta och ge oss nya chanser. Och det finns inget som kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus som det står i Romarbrevet 8, för allt bär den och allt uthärdar den. Och han omsluter dig och håller dig i sin hand.

Men herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny, stor är din trofasthetKlagovisorna 3:22-23

Vi har nyligen firat Jul, men Jesus han är inte längre kvar i krubban och inte heller på korset eller i graven. Han är uppstånden och han har lovat att vara med oss alla dagar till tidens slut.

Och jag är med er alla dagar till tidens slutMatteusevangeliet 28:20

”Jag är med er alla dagar till tidens slut” är ett löfte han ger sina lärjungar och oss när han lämnar dem vid himmelsfärden.

Alla dagar!! Det innebär varenda dag som varit och varenda dag som kommer… Ni vet ju, det finns ju många olika slags dagar, det är vardagar och helgdagar, dagar av glädje och dagar av sorg. Dagar då allting liksom går som på räls men också dagar där ingenting blir såsom man tänkt sig.

Okej, jag ska erkänna en sak, det känns inte alltid som att Jesus är med mig, och han har inte heller lovat oss ett lätt och bekvämt liv. Men faktum är att Jesus är nära även när det inte känns så, både dig och bördan bär han.

Han är med dig i stormen och han är med dig när det är alldeles lugnt och stilla. Han är med dig när du känner frid men också när livets omständigheter reser sig mot dig och han säger:

Kom till mig, alla ni som är tyngda då fårav bördor; jag skall skänka er vila.Matteusevangeliet 11:28

Han vill alltid vårt bästa och vill hjälpa oss att göra det bästa av våra liv, vilket innebär att vi kan vända oss till honom både när vi är tacksamma och glada och när vi är ledsna och frustrerade.

Kasta alla era bekymmer på honom, ty han sörjer för er.Första Petrusbrevet 5:7

Vi kan kasta alla våra bekymmer på honom för han är har omsorg om oss och något som jag tycker är väldigt skönt är att Jesus vet hur det är att vara människa.

Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.Johannesevangeliet 3:16

Att Jesus är densamme i evighet påminner oss om att vi har ett evigt hopp genom honom som är uppståndelsen och livet. Vårt liv på denna jord är bara tillfälligt och hans löften sträcker sig bortom detta liv, för hela vägen går han med oss.

Löftena kunna ej svika, nej de stå evigt kvar. Jesus med blodet beseglat allt vad han lovat har, himmel och jord må brinna, höjder och berg försvinna men den som tror skall finna löftena de står kvarLewi Pethrus

Hans ord och löften är pålitliga och hållbara, oavsett de förändringar och utmaningar vi möter i livet är han lika trofast år från år. Jag vet, det är inte alltid så lätt, men vi kan luta oss mot honom och ha tron på att han alltid håller sina löften.

Orden om att Jesus är densamme får påminna oss om att vår tro inte bygger på några tillfälliga trender eller idéer, vilket kan hjälpa oss att hålla fast vid vår tro när vi möter svårigheter i livet och känner tvivel.

När jag läser om vad som händer i världen är det väldigt lätt att tappa modet. Jag vill gärna vara optimistisk men märker allt för ofta att jag är pessimistisk. Visst, en del saker har blivit bättre under året medan annat blivit sämre. Men det vi får ta med oss, och det som är vårt hopp är att Jesus är densamme ifjol, i år och nästa år. Och alla Guds löften har Jesus stämplat med sitt ja!

Ty alla Guds löften har fått sitt ja genom honomAndra Korintherbrevet 1:20

Kanske tycker du att denna text varit lite väl jag-fixerad, men jag tänker att det är viktigt att emellanåt reflektera över sitt liv. Samtidigt är jag ganska trött på den jag-fixering som är i samhället. Min bön och längtan inför det nya året är att vi tillsammans ska öppna våra hjärtan för kärleken och förlåtelsens kraft och tillsammans sträva efter att göra skillnad i världen runt omkring oss. Och det får vi göra tillsammans med Jesus som är densamme igår, idag och i evighet.

Kanske är det så att han vill göra något nytt, i ditt och mitt liv under 2024? Och kom ihåg att han har gåvor till oss alla som han vill ge!

Etiketter

Dela sida

Fler nyheter

28 februari 2024 | 10:22

Tidning från SAT-7

Svart pil till höger
13 februari 2024 | 15:10

Intresseanmälan scouthajk och läger

Svart pil till höger
12 februari 2024 | 09:15

Musik i IMK

Svart pil till höger
29 januari 2024 | 11:25

Senior Immanuelskyrkan

Svart pil till höger
17 januari 2024 | 11:05

Konferensansvarig

Svart pil till höger