Liggande logotyp för Immanuelskyrkan
23 april 08:30-17:30

Dagsutflykt till Arboga

Välkommen med på vårens dagsutflykt med buss till Arboga

Många har haft Arboga som mötesplats under århundranden. Mest känd är staden för att där hölls det som sägs vara Sveriges första riksdag år 1435 då Engelbrekt valdes till befälhavare över Sveriges beväpnade styrkor. Arboga var också tidigt en knutpunkt för handeln mellan Bergslagen och Stockholm.

8.30 Avfärd från Immanuelkyrkan, Karlsdalsallén 35, Örebro. Bussen parkerar på baksidan (mot golfbanan) Vårt första stopp blir i Jädersbruk efter 55 km och 45 min bussresa.

Jädersbruk

Vi börjar med förmiddagskaffe i muséet. På Jädersholme grundade Gustav Vasa år 1551 Sveriges första vapenfabrik. Här blir det en guidning i Bergslagshistoria. I muséet finns bilder och föremål som visar livet på Jädersbruk under olika tidsepoker.

En kort promenad (ca 500 m) tar oss till en unik Fredsskulpturpark.

År 2012 samlades här 15 konstnärer från olika delar av världen. Under några veckor skapade de skulpturer av utrangerat krigsmaterial. Initiativtagare till projektet var den kände skulptören Richard Brixel (1943 – 2019)

Vi går tillbaka till bussen och åker mot Arboga, en liten tur på 5 km

12.30 Lunch på Ågården, en trevlig restaurang centralt belägen vid Arbogaån som kantas av kulturmärkta medeltida ågårdar och små vattengränder som förr skulle ge befolkningen ”tillgång” till ån.

Guidad tur i Arboga

14.15 ses vi vid Heliga Trefaldighets kyrka, ursprungligen byggd i slutet på 1200-talet som klosterkyrka för Franciskanerorden. Vi slår oss ned inne i kyrkan och får en övergripande introduktion inför vår historiska guidning på ca 1 km.

15.45 ställer vi kosan mot Örebro och Immanuelskyrkan, där vi fikar och drar lotterivinsterna.

18.00 - 20.00 har vi möjlighet att avsluta dagen med att lyssna till två författares berättelser om sina familjer våldsamma historia. Mer om den samlingen HÄR.

 

Pris: ca 600 -700 kr beroende på hur många vi blir.

I priset ingår bussresan, 2 fika, lunch samt guidning vid 2 tillfällen.

Reseledare är Margaretha Thyr. Undrar du över något kan du ringa henne på 0707 78 79 90

Din anmälan skickar du till Margaretha via mail (thyrmargaretha@gmail.com) eller sms (0707 78 79 90) så snart som möjligt och senast den 2 april.

I din anmälan anger du, namn, telefonnummer, mailadress och ev. spec. kost.

När anmälningstiden gått får du återkoppling för din betalning och övrig information.

 

 

Från Fredsskulpturparken. Verk av den kände skulptören Richard Brixel (1943 – 2019)

Jädersbruks museum skildrar bl. a den första vapenindustrin i Sverige

Restaurang Ågåden i Aboga. Man blir överraskad när man kommer in.

Typisk vattengränd som förr skulle ge befolkningen ”tillgång” till ån.

Interiör Heliga Trefaldighets kyrka

Engelbrekt Engelbrektsson (död 1436) står staty i ArbogaÅr 1435 kallades det till ett möte i Arboga där Engelbrekt Engelbrektsson utsågs till befälhavare över Sveriges väpnade styrkor. Mötet brukar benämnas ”Sveriges första riksdag” därför att det var första gången som också bönder deltog i ett rådsmöte.

Etiketter

Dela sida

Kommande i kalendern