2021-02-15 | Rikard Edefors

Nu börjar fastetiden. Men vad är det?

För de flesta svenskar är semlor en kul tradition med oklart ursprung. Men grejen med semmelätare-ätandet är att bygga på sig och ladda för den kristna fastan före påsk. Fastan är som en 40 dagar lång av förberedelse för den kristna trons stora crescendo - korset och uppståndelsen.

Under de 40 dagarna avstår vi från olika saker. Inte för att späka oss utan för att skapa rum för annat. Vi är i behov massor av saker för att må bra. Men under fastan finns möjlighet att under en begränsad period välja bort exempelvis vissa måltider, viss konsumtion eller en del av den uppmärksamhet vi ägnar åt skärmar. Poängen att vi inte bara avstår utan att vi också lägger till sånt som hjälper oss söka livets djupa värden.

Den tid, de resurser och den ork vi frigör kan vi använda till massa saker som hjälper oss att söka Guds rike först av allt. Du kan till exempel lägga till bön och bibelläsning. Ett exempel på hur du kan göra det är att delta i den tidebön som vi håller på Zoom på onsdagar kl 18.00. Men du kan också se till att ta mer tid för att odla vänskap och djupare relationer. Du kan till exempel boka in en walk and talk med en vän som du inte haft tillräcklig tid för. Eller så lägger du tid på att vara volontär i något socialt arbete. Eller så ser du till att ge extra mycket till fattigdoms-bekämpning och rättvisearbete. Om och när du och jag prioriterar sådana saker så hjälper fastan oss att både att kalibrera våra liv mot att först söka Gud och träna på vanor som stödjer oss i vår strävan att bli bättre medmänniskor och tydligare Jesus-efterföljare.

Vi i Immanuelskyrkan kommer under tiden fram till påsk peppa för fastan på flera olika sätt. På Facebook och Instagram kommer ni kunna följa #fattafastan och få massa tips och idéer vad som du kan göra av den. Så häng på du också. Fundera på vad du vill avstå, och vad du kan lägga till istället. 

Fastan är en 40 dagar lång av förberedelsetid fram till den kristna trons stora crescendo - påsken - då vi firar att Jesus korsfästes och uppstod igen.

Rikard Edefors

Rikard Edefors

Pastor

0709784420

rikard.edefors@imkorebro.se